24 Qershor, 2024

165 vite nga Beteja në Solferino

Ky vit shënon 165 vjetorin e Betejës së Solferinos, e cila u zhvillua më 24 qershor 1859, në veri të Italisë, ku ushtritë e Francës dhe Austrisë luftuan një betejë 16-orëshe që përfshinte 320,000 ushtarë dhe rezultoi në 40,000 të plagosur dhe të vdekur në fushën e betejës.

Beteja e Solferinos është e rëndësishme për Lëvizjen e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe. Na kujton fillimet tona, misionin tonë human. Është e rëndësishme sepse janë vendosur postulatet e organizatës sonë. Anri Dinan, themeluesi i Kryqit të Kuq, i cili për arsye afariste, ishte dëshmitar i pamjes së tmerrshme të betejës dhe mblodhi njerëzit e një fshati aty pranë dhe kaloi tre ditë vazhdimisht duke u kujdesur për të plagosurit. Për të mos ngelet pa u vënë re atë që përjetoi, ai shkroi një libër me titull “Kujtimi i Solferinos”.

Për të përkujtuar këtë ditë të rëndësishme, çdo vit mijëra vullnetarë dhe staf të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe nga e gjithë bota mblidhen në Solferino, Itali, për të festuar historinë e lëvizjes sonë. Këtë vit në Fiaccolata morën pjesë dy përfaqësues nga shoqata jonë kombëtare.

< kthehu mbrapa