27 Qershor, 2024

Kujdesi për shëndetin mendor tek personat e moshuar gjatë verës së nxehtë

Përdorimi i teknikave të caktuara mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit mendor dhe mirëqenies së individëve të moshuar gjatë muajve të nxehtë të verës.

Kujdesi për shëndetin mendor të të moshuarve gjatë verës së nxehtë përfshin një kombinim të krijimit të një mjedisi të rehatshëm, inkurajimit të ndërveprimit social, promovimit të shëndetit fizik dhe sigurimit emocional.

Teknika:

 • Sigurohuni që hapësira e tyre e jetesës të jetë e rehatshme, e freskët dhe e ajrosur mirë.
 • Mbani një rutinë të qëndrueshme ditore për të siguruar strukturën e ditës dhe për të zvogëluar ankthin. Vendosni gjithmonë të njëjtat orare të vakteve, orarin e mjekimit dhe rutinat e para gjumit.
 • Përfshini një përzierje të aktiviteteve fizike, sociale dhe njohëse për t’i mbajtur ata të angazhuar dhe aktiv.
 • Lejoni ndërveprim social/vizita familjare: Inkurajoni anëtarët e familjes të vizitojnë rregullisht ose organizoni vizita virtuale nëse mungojnë.
 • Merrni pjesë në ngjarjet e komunitetit, qendrat e të moshuarve ose aktivitetet në grup të mbajtura në ambiente me ajër të kondicionuar.
 • Ndihmojini ata të lidhen me miqtë dhe familjen përmes mediave sociale, telefonatave video ose grupeve në internet.
 • Sigurojini atyre aktivitet të lehtë fizik, si shtrirje, ecje në ambiente të mbyllura ose ushtrime në karrige, për të ruajtur shëndetin fizik pa sforcim të tepruar.
 • Sigurohuni që ata të kenë stimulim të vazhdueshëm mendor -Aktivitete njohëse: Angazhohuni në aktivitete stimuluese mendore si puzzle, lexim, lojëra me letra ose lojëra të të menduarit.
 • Nxitini ata që të kenë hobi si thurje, pikturë ose kopshtari në zona të mbrojtura dhe me hije
 • Është e rëndësishme që ata të ndiejnë mbështetje emocionale: bisedoni me ta, dëgjoni dhe vërtetoni ndjenjat e tyre. Jini dashamirës dhe kuptoni shqetësimet e tyre.
 • Kërkoni ndihmë nga profesionistët e shëndetit mendor nëse shfaqin shenja depresioni, ankthi ose probleme të tjera të shëndetit mendor.
 • Mbani në dispozicion një listë të kontakteve të urgjencës, duke përfshirë mjekët, anëtarët e familjes dhe fqinjët.
 • Kontrollojini rregullisht, veçanërisht gjatë valëve të të nxehtit, për t’u siguruar që janë të sigurta dhe komode.
 • Mësojini teknikat e relaksimit si meditimi, ushtrimet e frymëmarrjes së thellë ose dëgjimi i muzikës qetësuese.
 • Jepuni atyre akses në aktivitetet e kohës së lirë që i pëlqejnë, të tilla si shikimi i shfaqjeve të preferuara televizive, dëgjimi i librave audio ose kalimi i kohës me kafshët shtëpiake.

< kthehu mbrapa