јуни 27, 2024

Грижата за менталното здравје на старите лица за време на жешкото лето

Користењето на одредени техники може да помогне во одржувањето на менталното здравје и благососотјба на постарите поединци во текот на топлите летни месеци.

Грижата за менталното здравје на старите лица за време на жешкото лето вклучува комбинација од создавање удобна средина, поттикнување на социјалната интеракција, промовирање на физичкото здравје и обезбедување емоционална поддршка.

Техники:

 • Погрижете се нивниот животен простор да биде удобен, ладен и добро проветрен.
 • Одржувајте доследна дневна рутина за да обезбедите структура на денот и да ја намалите анксиозноста. Одредете секогаш исто време за оброци, распоред на лекови и рутини пред спиење.
 • Вклучете мешавина од физички, социјални и когнитивни активности за да ги задржите ангажирани и активни.
 • Овозможете им социјалната интеракција /семејни посети: Охрабрете ги членовите на семејството редовно да ги посетуваат или организирајте виртуелни посети ако не се не спосетат.
 • Учествувајте во настани во заедницата, центри за постари лица или групни активности што се одржуваат во климатизирани места.
 • Помогнете им да се поврзат со пријателите и семејството преку социјални медиуми, видео повици или онлајн групи.
 • Овозможете за нив лесната физичка активност, како што се истегнување, одење во затворен простор или вежби на стол, за да го одржат физичкото здравје без прекумерен напор.
 • Погрижете се да имаат постојана ментална стимулација -Когнитивни активности: Вклучете се во ментално стимулирачки активности како загатки, читање, игри со карти или игри во кои ќе размислуваат.
 • Охрабрете ги да имаат  хоби како што е плетење, сликање или градинарство во заштитени места со сенки
 • Важно е да чувстуваат емоционална поддршка: разговарајте со нив и слушајте ги и потврдете ги нивните чувства. Бидете сочувствителни и разбирајте ги нивните грижи.
 • Побарајте помош од професионалци за ментално здравје ако покажуваат знаци на депресија, анксиозност или други проблеми со менталното здравје.
 • Чувајте листа на контакти за итни случаи лесно достапни, вклучувајќи лекари, членови на семејството и соседи.
 • Редовно проверувајте ги, особено за време на топлотни бранови, за да се осигурате дека се безбедни и дека им е удобно.
 • Научете ги на техники за релаксација како што се медитација, вежби за длабоко дишење или слушање смирувачка музика.
 • Обезбедете им пристап до слободни активности во кои уживаат, како што се гледање омилени ТВ емисии, слушање аудио книги или поминување време со домашни миленици.

< врати се назад