февруари 14, 2023

ЦРВЕН КРСТ ЈА ИСПРАТИ ПРВАТА ПРАТКА СО ХУМАНИТАРНА ПОМОШ ЗА ТУРЦИЈА

Хуманитарната помош од страна на Црвениот крст на Северна Македонија денеска тргнува кон регионите погодени од земјотресите што минатиот понеделник ги зафати Турција и Сирија.

Генералниот секретар на Црвениот крст на РСМ, д-р Саит Саити информираше дека до денеска собрани се вкупно 25.120.773 денари парична помош. Денеска сме тука заедно со амбасадорот на Република Турција во РСМ, г-дин Hasan Mehmet Sekizkök да испратиме првична хуманитарна помош во материјални средства како резерви на Црвениот крст на РСМ. Пратката се состои од 800 пакети со храна, 1.700 пакети со хигиена и 4.000 ќебиња. Ова е првичната хуманитарна помош и со надеж дека во соработка со фирмите и компаниите во наредниот период ќе се обезбеди дополнителна помош.

Според консултативните состаноци со Турската полумесечина истакната е потребата од собирање на материјална хуманитарна помош пред се во ќебиња, шатори, вреќи за спиење, и газиени лампи. Во делот на остатокот од материјалната хуманитарна помош апелираме уште еднаш да се донираат намирници (пакети со храна и со хигиена) но сето тоа да биде ново, согласно минимум стандардите за хуманитарна помош.

Црвениот крст останува активен и продолжува да реализира хуманитарни активности за помош на настраданото население.

< врати се назад