19 Tetor, 2023

Të nderuar,

Në emër të Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut, më lejoni t’ju përshëndes dhe t’ju falënderoj për praninë dhe pjesëmarrjen në ushtrimin simulues “Përgjigje Humanitare 2023”.

Jo shumë kohë më parë, vendi ynë dhe qyteti i Shkupit në vitin 1963 u përballën me një sfidë të madhe humanitare – tërmetin katastrofik që goditi qytetin e Shkupit dhe mori një numër të madh të njerëzve dhe shkaktoi dëme të mëdha materiale. Më pas, falë solidaritetit të rajonit dhe të gjithë botës, ne dëshmuam një përgjigje humanitare që ndihmoi në shpëtimin e shumë jetëve dhe rindërtimin e kryeqytetit tonë.

Kjo ngjarje përkon edhe me fushatën e parë të madhe humanitare të Kryqit të Kuq në vendin tonë. Që atëherë e deri më sot, me kënaqësi të veçantë mund të konkludojmë se jemi rritur në një organizatë që me kalimin e viteve ka arritur t’u përgjigjet sfidave të shumta, si ballafaqimi me valët e refugjatëve pas ngjarjeve në ish-Jugosllavi, ndihma për mijëra emigrantë të cilët ende po kalojnë tranzit nëpër vendin tonë, pjesëmarrjen në reagimin e përgjithshëm ndaj pandemisë së shkaktuar nga COVID-19 dhe ofrimin e mbështetjes humanitare gjatë fatkeqësive brenda dhe jashtë vendit.

 

Të nderuar,

Sot të gjithë kemi treguar se të bashkuar dhe me forca të përbashkëta mund të përballojmë me sukses sfidat më të vështira dhe të japim një përgjigje efektive ndaj një fatkeqësie humanitare siç është tërmeti.

Krizat dhe fatkeqësitë fatkeqësisht do të jenë gjithmonë pjesë e përditshmërisë sonë, në rajon dhe më gjerë. Tërmetet, zjarret, përmbytjet, epidemitë, migrimet, refugjatët dhe sfidat e tjera humanitare kërkojnë që ne të investojmë vazhdimisht në atë që mundemi dhe të bëjmë më të mirën në mënyrë që të japim një kontribut të përbashkët në ndërtimin e kapaciteteve të qëndrueshme për gatishmëri, reagim efektiv dhe rikuperim nga fatkeqësitë, me synimin primar të ofrimit të mbështetjes për popullatën e prekur gjatë fatkeqësive apo krizave humanitare.

Në skenarin e sotëm, vëmendja jonë u përqendrua në prezantimin e kapaciteteve tona për të ofruar një përgjigje gjithëpërfshirëse për shpëtimin e viktimave, ofrimin e ndihmës së parë, mbështetjes psikologjike dhe transportimin e viktimave të tërmetit dhe mobilizimin e mbështetjes vullnetare për reagim humanitar. Së bashku me institucionet përgjegjëse në vend që morën pjesë në organizimin dhe zbatimin e stërvitjes, treguam se përmes planifikimit të përbashkët, koordinimit të mbulesave dhe burimeve mund të jemi jashtëzakonisht efikas në të gjitha fazat e ofrimit të reagimit adekuat ndaj fatkeqësive.

Sot, ne kemi treguar se të gjithë vepruesit kryesorë në mjedisin social investojnë dhe kontribuojnë në forcimin e aftësisë sonë për të reduktuar rreziqet, për të ndërmarrë veprime në kohë dhe për të ndërtuar kapacitete të forta për gatishmëri dhe reagim ndaj fatkeqësive përmes përdorimit të mekanizmave të disponueshëm kombëtarë dhe ndërkombëtarë për mbështetje.

Urime të gjitha ekipeve për profesionalizmin dhe ekspertizën në kryerjen e detyrave tuaja.

Të nderuar,

Në emër të Kryqit të Kuq, më lejoni të shpreh mirënjohje të veçantë për mbështetësin e stërvitjes sonë “Përgjigje Humanitare 2023”, z. Stevo Pendarovski, President i Republikës së Maqedonisë së Veriut, për mbështetjen e përgjithshme në organizimin dhe promovimin e manifestimit të sotëm. Lavdërime dhe falënderime të veçanta për të gjitha institucionet e përfshira në stërvitjen e sotme simuluese, të cilat treguan se së bashku mund të përmirësojmë dhe koordinojmë me sukses kapacitetet tona për të dhënë një përgjigje efektive ndaj çdo sfide humanitare që mund të ndodhë në vendin tonë.

Për kënaqësinë tonë të madhe, një numër i madh i shoqatave kombëtare të Kryqit të Kuq nga rajoni dhe më gjerë morën pjesë në stërvitjen simuluese, duke treguar unitetin dhe solidaritetin tonë për të ndihmuar dhe mbështetur njëri-tjetrin, bazuar në parimet bazë që bashkojnë reagimin tonë humanitar në mbarë botën që nga viti i largët 1963, kur u formua Lëvizja Ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe. Ju falenderojmë sinqerisht për mbështetjen e ekipeve tuaja që me profesionalizmin dhe ekspertizën e tyre dhanë një kontribut të veçantë në realizimin me sukses të ushtrimit të simulimit.

Ajo që më gëzon më shumë është se ne arritëm të tregojmë se të gjithë mund t’i ofrojmë njëri-tjetrit mbështetje plotësuese që mund të ndikojë drejtpërdrejt ose tërthorazi në mirëqenien e njerëzve, veçanërisht në rast fatkeqësish të mëdha. Kam besim se nisma jonë do të jetë një nxitje për bashkëpunime të reja, investime të përbashkëta në ngritjen e kapaciteteve të përgjithshme të shtetit për t’iu përgjigjur sfidave të mundshme humanitare.

Presim me padurim të punojmë në projekte dhe programe të reja të përbashkëta, që do të nënkuptojnë një të nesërme më të sigurt, mbështetje të ofruar, jetë të shpëtuar të bashkëqytetarëve tanë.

Falenderim i veçantë për Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe ministritë resore dhe institucionet përgjegjëse për menaxhimin e krizave që i mundësuan Kryqit të Kuq sot të prezantojë kapacitetet dhe burimet tona që janë gjithmonë të gatshme dhe në dispozicion për të ofruar mbështetje plotësuese për sistemin e përgjithshëm të menaxhimit të krizave të shtetit.

Më lejoni që në fund, në emër të organizatës sonë, të falënderoj edhe një herë të gjithë pjesëmarrësit e stërvitjes për kohën, burimet, gatishmërinë dhe dëshirën për të qenë pranë Kryqit të Kuq, për mbështetjen tuaj ndaj idealeve tona humanitare.

 

Ju faleminderit.

< kthehu mbrapa