8 Shkurt, 2023

Ndihmë për popullatën e prekur nga tërmeti katastrofik në Turqi dhe Siri

Tërmeti katastrofik që goditi Republikën e Turqisë dhe Republikën Arabe Siriane më 6 shkurt 2023 mori mbi 9.500 jetë dhe plagosi mbi 37.000 njerëz dhe shkatërroi mbi 6.200 ndërtesa banimi. Fatkeqësisht, këto shifra të frikshme po ndryshojnë vazhdimisht dhe nuk janë përfundimtare.

Duke shprehur solidaritetin tonë me qytetarët e Turqisë dhe Sirisë, Kryqi i Kuq i RMV kontaktoi menjëherë Gjysmëhënën e Kuqe Turke dhe Gjysmëhënën e Kuqe Arabe Siriane për të zbuluar mundësitë për të ofruar mbështetjen tonë për këto dy organizata, partnere të ngushta me të cilat kemi bashkëpunuar për shumë vite.

Kryqi i Kuq i RMV, në koordinim me palët përgjegjëse në Republikën e Maqedonisë së Veriut, menjëherë ndërmori hapat fillestarë për ofrimin e mbështetjes humanitare për popullatën e prekur nga tërmeti duke bërë thirrje për mobilizimin e mbështetjes financiare për popullatën e prekur. Për kënaqësinë tonë të madhe, me siguri mund të themi se qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut edhe këtë herë po e tregojnë solidaritetin e tyre në aksion. Nga linjat telefonike të donatorëve deri më 07.02.2023 janë mbledhur gjithsej 3.363.800 denarë, ndërsa në Fondin e Solidaritetit të Kryqit të Kuq të RSM janë paguar gjithsej 6.467.192 denarë. Janë mbledhur gjithsej 9.830.992 denarë. Gjithashtu, Kryqi i Kuq i RSM ndau 1000 pako ushqimore familjare, 1500 pako higjienike dhe 4000 batanije nga stoku i tij.

Kryqi i Kuq i Republikës së Maqedonisë së Veriut vazhdon të monitorojë situatën në Turqi dhe Siri. Në bashkëpunim me partnerët tanë në Lëvizjen Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe dhe institucionet përgjegjëse në vend, Kryqi i Kuq do të vazhdojë të koordinojë dhe mobilizojë përpjekjet humanitare të qytetarëve, kompanive dhe institucioneve të tjera për të ofruar mbështetje solidare për popullatën. të prekur nga tërmeti në Turqi dhe Siri.

Në koordinim me Ambasadën e Republikës së Turqisë në RMV, është rënë dakord që në periudhën e ardhshme aktivitetet të synojnë mbledhjen e ndihmave humanitare në mjete financiare, ne mbështesim përpjekjet dhe aktivitetet që kanë të bëjnë me dhurimin e ndihmave materiale nga kompanitë. Donacionet e vogla dhe iniciativat më të vogla është mirë që qytetarët të ridrejtohen në grumbullimin e mjeteve financiare, e jo në të mira materiale, sepse kufizimet doganore nuk lejojnë dërgimin e ndihmave të tilla humanitare. Për të qenë më efikas, më të drejtpërdrejtë dhe më të shpejtë në ndihmë, ne preferojmë që të gjitha aktivitetet t’i koordinojmë së bashku dhe t’i drejtojmë në drejtim të motivimit të qytetarëve dhe popullatës për të dhuruar para. Të gjitha ato para pas përfundimit të aksionit do të dërgohen në Gjysmëhënës Turke dhe Siria Arabe që do të din të përcaktojne nevojat humanitare të qytetarëve.

Faleminderit për bashkëpunimin e deritanishëm dhe ju ftojmë për bashkëpunim dhe proaktivitet të mëtejshëm.

< kthehu mbrapa