10 Prill, 2023

Promovimi i librit „Tregim nga mulliri ynë “ nga Branka Duvnjak dhe Sllavica Galiq

Më 08.04.2023 në Komunën e Ohrit u mbajt promovimi i librit “Tregim nga mulliri ynë” nga autoret Branka Duvnjak dhe Slavica Galiq. Kjo ngjarje u organizua nga Kryqi i Kuq i Republikës së Maqedonisë së Veriut, në bashkëpunim me Qendrën Kulturore dhe Informative të Maqedonisë së Veriut në Zagreb, Kroaci dhe Komunën e Ohrit.

“Tregim nga mulliri ynë ” është një libër për shkollën e infermierisë Mlinarska në Zagreb, e para në atë kohë në vend, për vitet e shkollimit të tyre, për praktikën profesionale të klinikave të Zagrebit, për infermierët në përgjithësi.

I pranishëm në promovim ishte edhe Sekretari i Përgjithshëm i KKRMV-së d-r Sait Saiti i cili po ashtu tha se nuk janë në kërkim të lëvdatave dhe nuk presin mirënjohje. Të palëkundur pavarësisht gjithçkaje, ata vazhdojnë punën e tyre mahnitëse. Ata sjellin jetë të re në botën tonë. Me punën e tyre, ata demonstrojnë një të vërtetë dhe të vetme, se pavarësisht nga të gjitha ilaçet dhe përparimet e mjekësisë moderne, akti i mirësisë njerëzore është ilaçi që ndryshon jetën. Një ndryshim i tillë e ndryshon edhe botën për mirë, me këtë kontribuojnë në nxjerrjen në pah të rolit të madh që luan infermieria në të gjithë sistemin shëndetësor.

Ashtu si Anri Dinan, vizioni i të cilit për të krijuar Lëvizjen e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe lindi në fushën e betejës në Solferino, Itali në 1859, përvoja e Florence Nightingale gjatë Luftës së Krimesë (1854-1856) jo vetëm që frymëzoi punën e saj për të transformuar kujdesin shëndetësor, por gjithashtu ndihmon në vendosjen e themeleve për punën e Shoqatave kombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe në kryerjen e detyrës tradicionale të kujdesit për anëtarët e plagosur dhe të sëmurë të forcave të armatosura. Në fakt, vetë Anri Dinant thotë se shembulli i dhënë nga Florence Nightingale frymëzoi punën e tij për të themeluar Kryqin e Kuq.

< kthehu mbrapa