14 Qershor, 2023

14 Qershori, Dita Botërore e Dhurimit të Gjakut

Dita Botërore e Dhurimit të Gjakut festohet në mbarë botën më 14 qershor çdo vit. Në këtë ditë të vitit 1868 lindi Karl Landsteiner, një mjek, biolog dhe biokimist i shquar, i cili zbuloi grupet e gjakut dhe faktorin Rhesus të grupeve të gjakut dhe kjo ditë festohet për nder të tij.

Dita Botërore e Dhurimit të Gjakut festohet këtë vit me moton “Dhuro gjak, dhuro plazmë, ndaje jetën, ndaj shpesh”. Qëllimi është të rritet ndërgjegjësimi për ofrimin e mbështetjes për pacientët që kanë nevojë për mbështetje gjatë gjithë jetës së gjakut si dhe për rolin e çdo individi që jep dhuratën më të vlefshme – gjakun ose plazmën e gjakut.

Dhurimi i gjakut në Republikën e Maqedonisë së Veriut bazohet në parimet e vullnetaritetit, anonimitetit, pa pagesë dhe solidaritetit. Vetëm këto parime sigurojnë gjak dhe produkte gjaku më të sigurta. Duke dhuruar gjak vetë, dhuruesi i gjakut shpreh shkallën më të lartë të solidaritetit me të gjithë ata që kanë nevojë për të, pavarësisht nga mosha, gjinia, raca, ngjyra, përkatësia kombëtare dhe fetare. Nuk ka akt më njerëzor dhe fisnik sesa dhurimi vullnetar i gjakut dhe shpëtimi i jetës së njerëzve.

 

Të nderuar dhurues gjaku,

Humaniteti dhe gatishmëria juaj për të dhuruar gjak shpëton shumë jetë dhe e bën mjedisin tonë social më të sigurt. Ju jeni një shembull i njerëzve që gjatë gjithë jetës së tyre ushqejnë dhe promovojnë solidaritetin duke ndarë një pjesë të tyre për shëndetin dhe lumturinë më të mirë të njerëzve të tjerë që kanë nevojë për mbështetje. Jemi krenarë që dhuruesit e gjakut janë një simbol i njohur i Kryqit të Kuq. Jemi të lumtur që dhuruesit e gjakut ndajnë vlerat dhe parimet tona. Falënderime të sinqerta për të gjitha veprat tuaja humanitare, për çdo dhurim gjaku, për çdo pikë gjaku që ngjall shpresë, jep ndihmë – lind një jetë të re.

Ju urojmë shëndet, vazhdoni të dhuroni gjak, plazmë, ndajeni jetën, ndajeni shpesh.

< kthehu mbrapa