26 Korrik, 2023

60 vjet nga tërmeti katastrofik në Shkup

Më 26 korrik 1963, në orën 05:17, në Shkup ndodhi tërmeti katastrofik, me lëkundje më të vogla deri në orën 05:43. U rrënuan 15800 apartamente dhe u dëmtuan 28000. Mbi 200,000 njerëz mbetën të pastrehë.

Pas tragjedisë në Shkup, Kryqi i Kuq Ndërkombëtar u bëri thirrje të gjitha shoqatave kombëtare që të organizojnë aksion humanitar për fëmijët e Shkupit.

Unioni ndërparlamentar u bëri një rekomandim të gjitha parlamenteve dhe qeverive për të ndihmuar në rindërtimin e qytetit. Organizatat humanitare në shumë vende filluan të mbledhin ndihma për Shkupin.

Kombet e Bashkuara kanë ndërmarrë veprime për të planifikuar dhe afatgjatë për të ndihmuar qytetin e shkatërruar.

Më 23 Shtator 1963, 35 shtete kërkuan nga Asambleja e Përgjithshme që në rendin e ditës të seancës të vendosë një pikë për marrjen e masave me rastin e tërmetit në Shkup. Më vonë, më 27 Shtator, Asambleja e Përgjithshme i dha përparësi aksionit ndërkombëtar për dhënien e ndihmës për Shkupin.

Sot shënojmë 60 vjet nga tërmeti katastrofik që goditi Shkupin. Sekretari i Përgjithshëm i Kryqit të Kuq të RMV, d-r  Sait Saiti, mori pjesë sot në seancën solemne të Kuvendit të RMV.

< kthehu mbrapa