29 Dhjetor, 2023

Adresimi vjetor i Sekretarit gjeneral të Kryqit të Kuq të RMV-së, d-r Sait Saiti

Të nderuar,

 

Fundi i vitit është koha kur kthejmë kokën pas në rezultatet e arritura, në arritjet tona dhe sa kanë qenë ato për të përmbushur pritshmëritë e përdoruesve të shërbimeve tona. Na kujtohen sfidat më të mëdha, aktivitetet të cilave u kushtuam më shumë vëmendje për të siguruar një jetë më të mirë dhe më dinjitoze për shumë bashkëqytetarë tanë. Ne po bëjmë një retrospektivë të punës së përgjithshme, të performancës sonë, të efektivitetit dhe llogaridhënies sonë në mënyrë që të jemi edhe më të mirë dhe më të përgjegjshëm në vitin e ardhshëm.

 

Për kënaqësinë tonë të madhe, me mbështetjen e vullnetarëve dhe punonjësve tanë dhe në bashkëpunim me partnerët tanë, ne përsëri realizuam shumë programe, projekte, fushata dhe aktivitete në frymën e parimeve dhe vlerave humanitare të Lëvizjes së Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe. Arritjet do të thotë shumë si një nxitje për suksese edhe më të mëdha në të ardhmen.

 

Jemi veçanërisht krenarë që në vitin 2023 realizuam fushatën e madhe kombëtare për popullatën e goditur nga tërmeti në Turqi dhe Siri, gjatë së cilës mobilizuam 63.000.000 denarë në mbështetje humanitare për dy vendet e goditura nga fatkeqësia. Ne jemi gjithashtu krenarë për organizimin e stërvitjes së madhe simuluese “Përgjigje Humanitare 2023” me të cilën treguam se Kryqi i Kuq mund të japë një kontribut të madh në përmirësimin e sistemit të përgjithshëm të menaxhimit të krizave në vend, duke konfirmuar reputacionin dhe besimin që gëzon Kryqi i Kuq në mjedisin social.

 

Vitin e kaluar zhvilluam një fushatë të madhe kombëtare të ndihmës së parë për të rinjtë në shkollat ​​fillore dhe të mesme, siguruam 58.000 njësi gjak për nevojat e institucioneve shëndetësore, punuam në mënyrë aktive për të rritur ndërgjegjësimin e të rinjve për parandalimin shëndetësor nga infeksionet dhe sëmundjet jo infektive. Ne kemi ofruar shërbime sociale për të ofruar ndihmë për mbi 1,100 persona të moshuar dhe me aftësi të kufizuara si dhe një sërë aktivitetesh të tjera për të ofruar mbështetje humanitare për personat e ekspozuar ndaj rreziqeve sociale.

 

Ne kontribuuam në rritjen e ndërgjegjësimit për rëndësinë e ndryshimeve klimatike dhe ndihmuam në përballimin e pasojave të fatkeqësive natyrore që fatmirësisht nuk ishin aq të mëdha vitin e kaluar. Ne ndihmuam 19,320 njerëz në lëvizje (migrantë dhe migrantë të parregullt dhe refugjatë). Ne kemi qenë aktivë në fushën e përhapjes (diseminimit) dhe promovimit të së drejtës ndërkombëtare humanitare, duke ofruar trajnime dhe shërbime për mbështetje psikologjike, krijimin e lidhjeve familjare dhe shumë aktivitete të tjera. E gjithë kjo u bë e mundur falë mbështetjes së partnerëve tanë, si dhe 19,000 anëtarëve në organizatën tonë dhe 4,000 vullnetarëve aktivë që dhanë një kontribut të jashtëzakonshëm në zbatimin e shërbimeve dhe aktiviteteve tona.

 

Ne jemi veçanërisht të kënaqur me procesin tonë të quajtur “Transformimi-28”, të cilin e lançuam zyrtarisht këtë vit, i cili duhet të hapë pamje të reja në zhvillimin tonë duke zbatuar ndryshime në 24 fusha të operacioneve tona. Këto transformime duhet të japin një kontribut të veçantë në përmirësimin e aspekteve të përgjithshme kulturore, organizative, programore dhe dixhitale në punën tonë, në mënyrë që të na ndihmojnë të jemi në hap me trendet dhe rrjedhat e reja sociale. Ky proces lë hapësirë ​​për shumë partneritete të reja dhe nisma të përbashkëta në vitet në vijim.

 

Gjithçka që bëjmë, e bëjmë nga zemra dhe me shumë dashuri, duke shpresuar t’u sigurojmë një jetë më dinjitoze njerëzve që e kanë gjetur veten në vështirësi. Shpresojmë që së bashku në periudhën në vijim të gjejmë forcë dhe motivim që do të na bashkojë për të qenë edhe më efikas dhe më të përgjegjshëm në frymën e parimeve dhe vlerave bazë të Lëvizjes Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe dhe do të vazhdojmë për të sjellë buzëqeshje dhe shpresë për një të nesërme më të mirë për bashkëqytetarët tanë si përgjigje ndaj sfidave të epokës së re.

 

Me një nder dhe kënaqësi të veçantë, dua t’ju falënderoj edhe një herë për bashkëpunimin dhe mbështetjen tuaj në vitin e kaluar, t’ju uroj festat e Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri dhe t’ju uroj shumë shëndet, lumturi, dashuri dhe suksese profesionale.

 

Me respekt

 

d-r Sait Saiti

Sekretar i përgjithshëm

Kryqi i Kuq i Republikës së Maqedonisë së Veriut

 

 

< kthehu mbrapa