24 Mars, 2021

Dita botërore e tuberkulozit (TB) 24 mars

Çdo vit më 24 Mars, Kryqi i Kuq i Republikës së Maqedonisë së Veriut shënon Ditën Botërore të Tuberkulozit me qëllim të ngritjes së vetëdijes së publikut për tuberkulozin, i cili vazhdon të jetë një problem i madh global shëndetësor.

Tuberkulozi (TB) vret rreth 4,000 njerëz çdo ditë, përfshirë 700 fëmijë. Kjo do të thotë që 3 persona vdesin nga TB çdo minutë! Por me veprime në kohë, ne mund t’i japim fund kësaj sëmundjeje të parandalueshme dhe të shërueshme.

Në vitin 2018, në Kombet e Bashkuara, të gjithë udhëheqësit botërorë janë zotuar të marrin masa konkrete deri në vitin 2022. Sipas Raportit të fundit të Mbikëqyrjes dhe Monitorimit të TB (OBSH / ECDC), përkundër rënies së TB dhe uljes së shkallës së incidencës së TB, rreth 20,000 njerëz ende vdesin nga TB çdo vit në rajonin Evropian, çdo i tretë i TB ka një formë të rezistencës ndaj shumë ilaçeve sëmundja dhe niveli i suksesit të trajtimit është pamjaftueshëm optimal.

Ky vit shënon 139 vjetorin e njoftimit në vitin 1882 nga Dr. Robert Koch për zbulimin e bacilit të TB, shkaktari i TB.

Dita Botërore e Tuberkulozit 2021 është një mundësi për t’u përqëndruar në sukseset dhe arritjet, ndërsa shpreh një paralajmërim në lidhje me kërcënimin e tuberkulozës rezistente ndaj ilaçeve dhe pasojat e pandemisë KOVID-19.

Nëse duam të # MbarojëTB deri në vitin 2030, #Ora rreh për të realizuar #QëllimetTB2022.

 

< kthehu mbrapa