март 24, 2021

Светски ден на туберкулозата (ТБ) 24 март


Notice: Undefined variable: sharify_buttons in /home/ckrm/public_html/wp-content/plugins/sharify/sharify.php on line 333

Црвениот крст на Република Северна Македонија секоја година на 24 март го одбележува Светскиот ден на туберкулозата  со цел да се подигне јавната свест за туберкулозата, која продолжува да биде голем глобален здравствен проблем.

Туберкулозата (ТБ) убива околу 4.000 луѓе секој ден, меѓу нив 700 деца. Тоа значи дека 3 лица умираат од ТБ секоја минута! Но, со навремено дејствување, можеме да ставиме крај на оваа болест што може да се спречи и да се лекува.

 Во 2018 година, во Обединетите нации, сите светски лидери се обврзаа да преземат конкретни активности до 2022 година. Според последниот извештај за надзор и мониторинг на ТБ (СЗО / ЕЦДЦ) и покрај намалувањето на ТБ и намалувањето на стапката на инциденца на ТБ, околу 20.000 луѓе сè уште умираат од ТБ секоја година во регионот на Европа, секој трет пациент со ТБ има форма на болест отпорна на повеќе лекови и стапката на успех во третманот е недоволно оптимална.

Оваа година, ја одбележуваме 139-годишнината од објавата на д-р Роберт Кох во 1882 година за откривањето на бацилот на ТБ, причинителот на ТБ.

Светскиот ден на туберкулозата 2021 година е можност да се фокусираме на успесите и достигнувањата, истовремено изразувајќи предупредување за закана од туберкулозата отпорна на лекови и последиците предизвикани од пандемијата со КОВИД-19.

Ако сакаме да #ЗавршиТБ до 2030 година, #ЧасовникотОтчукува за да ги реализираме #TБЦелите2022.

< врати се назад