30 Gusht, 2022

Dita Ndërkombëtare e të Zhdukurve

Në vitin 2021, gati 3,300 emigrantë u zhdukën gjatë rrugës për në Europë, sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin (ONM). Por kjo statistikë paraqet vetëm rastet e regjistruara, numri real është shumë më i lartë.

Për Ditën Ndërkombëtare të të Zhdukurve të këtij viti më 30 Gusht 2022, fushata #NoTraceOfYou ​​synon të sjellë në vëmendjen e publikut këtë tragjedi. Çdo vit, mijëra emigrantë zhduken dhe pas secilit prej tyre është një familje në dhimbje, në kërkim të përgjigjeve. Roli i Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe është që t’i ndihmojë këto familje të gjurmojnë të afërmin e tyre të zhdukur përmes shërbimit “Themelimi i Family Links”.

Pika fillestare e fushatës është statistikat e ONM-it për vitin 2021: 3300 emigrantë u zhdukën rrugës për në Europë. Fushata përfaqëson zhdukjen e 3300 njerëzve përmes një ndikimi vizual – e njëjta gjë është e barabartë me një tribunë futbolli, një plazh, një parking.

Dita Ndërkombëtare e të Zhdukurve – fillimisht e quajtur Dita Ndërkombëtare e Viktimave të Zhdukjes së Përforcuar – u shpall në vitin 1983. Sot, ka një shtrirje më të gjerë, duke përfshirë të gjithë ata që konsiderohen të zhdukur në kontekstin e konflikteve të armatosura, fatkeqësive natyrore dhe emigrimit.

Familjet kanë të drejtë të dinë se çfarë ka ndodhur me të dashurit e tyre dhe mbi të gjitha është përgjegjësi e shteteve t’u japin përgjigje familjeve. Gjithashtu, migrantët e vdekur duhet të trajtohen me dinjitet dhe duhet bërë çdo përpjekje e mundshme për identifikimin e tyre në mënyrë që të informohen familjet e tyre. Shumë shpesh, migrantët e vdekur mbeten të paidentifikuar për një kohë të pacaktuar. Kjo është e padinjshme për të vdekurit dhe traumatike për familjet e tyre.

Për familjet e personave të zhdukur koha nuk shëron, përgjigjet po. Një kërkim aktiv për të dashurit e humbur mund të marrë dekada. Lëvizja e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe punon së bashku me familjet në kërkimin e të afërmve të tyre të zhdukur dhe gjithashtu i mbështet ata, përfshirë duke ofruar mbështetje psikosociale. Kjo ndihmë synon të ndihmojë familjet të gjejnë anëtarët e humbur të familjes.

Në vitin 2013, një mjet i quajtur Trace the Face u krijua nga disa Shoqata kombëtare të Kryqit të Kuq Europian dhe Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq (KNKK) për të adresuar një sfidë specifike për migracionin: të ndihmojë njerëzit të gjejnë personat e humbur që mund të ishin kudo në migrim. rrugës për në Europë.

Trace the Face është një faqe interneti ku njerëzit postojnë një foto të tyre për të ndarë kërkimin e tyre për një të afërm të zhdukur në rrugën e emigrimit për në Europë. Në vitin 2021, 16,500 persona u regjistruan në kërkim të 25,600 të afërmve të zhdukur. Mesatarisht, një familje në javë ribashkohet falë faqes së internetit Trace the Face.

Shoqatat kombëtare në Europë dhe KNKK mund të ndihmojnë gjithashtu emigrantët që të mbajnë kontakte me të dashurit e tyre, për shembull duke u ofruar atyre thirrje falas. Disa ndajnë gjithashtu mesazhe që do të parandalojnë ndarjet familjare dhe do të lehtësojnë kërkimet nëse personi zhduket.

< kthehu mbrapa