4 Dhjetor, 2020

Fjalim i Kryetarit të Kryqit të Kuq të RMV, prof.dr. Romel Velev me rastin e 5 dhjetorit – Dita botërore e vullnetarizimit

I nderuari Kryetar i Republikës së Maqedonisë së Veriut, z. Stevo Pendarovski

I nderuari Sekretar gjeneral i Kryqit të Kuq të RMV, dr. Sait Saiti

Të nderuar përfaqësues të mediave

Të nderuar vullnetarë të Kryqit të Kuq

Është një kënaqësi e madhe për mua t’ju drejtohem me rastin e kremtimit të Ditës Botërore të Vullnetarizmit në 5 Dhjetor. E festuar në të gjithë botën që nga viti 1985 nën kujdesin e Kombeve të Bashkuara, kjo ditë ka për qëllim të promovojë vullnetarizmin, të inkurajojë qeveritë të mbështesin përpjekjet e organizatave vullnetare dhe mbi të gjitha, të falënderoj vullnetarët në të gjithë botën për kontributet e tyre. rëndësia dhe roli në forcimin e komuniteteve tona.

Vullnetarizmi është një aspekt i rëndësishëm që ndikon në aftësinë e shoqërisë për t’u ballafaquar  me lloje të ndryshme të sfidave sociale dhe kërcënimeve të sigurisë dhe katastrofave. Vullnetarët dhe vullnetarizmi përfaqësojnë potencialin e komuniteteve për t’iu përgjigjur këtyre sfidave në mjedisin lokal. Vullnetarizmi bazohet në parimin e vullnetarizmit, duke vepruar në të mirë të të tjerëve pa kompensim financiar. Vullnetarizmi si mënyrë e të vepruarit ka përfitime sociale dhe individuale.

Vullnetarizmi si një model i funksionimit brenda shoqërisë krijon solidaritet kombëtar dhe në kohë të kushteve jo të përshtatshme, grupe më të prosperuara kontribuojnë në mirëqenien e atyre që kanë nevojë për mbështetje. Nga ana tjetër, vullnetarizmi u ofron njerëzve mundësinë për zhvillim dhe mbindërtim personal, si profesionalisht ashtu edhe personalisht. Njerëzit bëhen vullnetarë sepse duan të bëhen pjesë e një grupi më të gjerë shoqëror në komunitet duke promovuar komunitetin, bashkëjetesën, paqen dhe tolerancën si vlera thelbësore në jetën njerëzore.

Vullnetarizmi është një aspekt i rëndësishëm i punës së Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut, dhe ka zhvillim të vazhdueshëm gjatë ekzistencës së organizatës.

Gjatë viteve, ne i jemi përkushtuar motivimit të vullnetarizmit vullnetar në Kryqin e Kuq duke zhvilluar qasje të reja, më fleksibile, të hapura dhe plotësuese, të cilat do të na mundësojnë të krijojmë një rrjet më efikas të punonjësve humanitarë që punojnë për të mirën e përgjithshme në vend.

Vitin e kaluar, Kryqi i Kuq u përball me një sfidë të madhe në sigurimin e mbështetjes për popullatat e ndryshme të synuara të prekura nga pandemia e Covid-19, e cila për fat të keq është ende në vazhdim. Sigurisht, kjo nuk do të ishte e mundur pa mbështetjen e vullnetarëve tanë. Do të doja të veçoja vetëm disa nga aktivitetet kryesore të vullnetarëve të Kryqit të Kuq.

Ata dhanë një kontribut të veçantë në kryerjen e sondazheve të udhëtarëve që hynin në pikat kufitare. Ata gjithashtu morën pjesë në shpërndarjen e artikujve të higjienës, dezinfektues dhe mbrojtje personale, shpërndarjen e ushqimit dhe ilaçeve për të moshuarit dhe të dobëtit dhe të sëmurët kronikë, beqarët, qytetarët e izoluar, vetë-izolimin dhe karantinën dhe prindërit e vetëm. Vullnetarët gjithashtu ndihmuan në sigurimin e mbështetjes përmes linjave telefonike për ndihmë psikosociale për popullatën në nevojë dhe personat në izolim.

Këto janë vetëm disa nga gjërat e vogla që kanë bërë vullnetarët tanë të mëdhenj. Dhe interesi i tyre për të siguruar mbështetje është i pakësuar, dhe vullnetarë të rinj aplikojnë çdo ditë për të ndihmuar në këto kohë të vështira duke dhënë një kontribut personal për të kapërcyer efektet e pandemisë.

Falënderim shumë të madh për të gjithë vullnetarët në vend. Për njerëzit që vullnetarizojnë në Kryqin e Kuq. Dhe ne do të vazhdojmë të kujdesemi për një bazë vullnetarësh për të ofruar një gamë të gjerë shërbimesh vullnetare, duke kontribuar në mjedisin shoqëror veçanërisht në kohë krizash.

Në fund, në emër të Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut, më lejoni edhe njëherë t’ua uroj 5 Dhjetorin, Ditën Botërore të Vullnetarizmit dhe të falënderoj mijëra vullnetarë aktivë në vendin tonë për punën e tyre të vazhdueshme të përkushtuar dhe veprat e mira dhe për kontributin e tyre në zhvillimin e Kryqit të Kuq si organizata më e madhe vullnetare në vendin tonë.

Ju falemnderit

< kthehu mbrapa