1 Dhjetor, 2020

Java e luftës kundër HIV/SIDA

Sipas kalendarit të veprimtarive tradicionale të Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në periudhën nga 1-7 dhjetor 2020 do të shënohet Java e luftës kundër HIV / SIDA, nën moton “Solidariteti global, përgjegjësia e përbashkët në luftën kundër HIV / SIDA”. HIV është një virus që shkakton mungesë të imunitetit njerëzor. Prania e virusit HIV në trupin e njeriut çon në shkatërrimin e aftësisë mbrojtëse (imunitetit), për shkak të së cilës trupi bëhet i paaftë të mbrohet kundër sëmundjeve dhe infeksioneve të ndryshme. SIDA është një sëmundje që është faza e fundit e infektimit me HIV. Simptomat më të zakonshme janë humbja e peshës, djersitja, keqtrajtimi, infeksionet mykotike, mavijosjet në trup, skuqja, diarreja, nyjet limfatike të fryra, ethet. Shpesh manifestohet nga shfaqja e infeksioneve të mushkërive, tuberkulozit ose sëmundjeve malinje dhe përfundon me vdekje. Nuk ka shërim për HIV / SIDA. Ka ilaçe që ngadalësojnë sëmundjen, por nuk e kurojnë atë

Nga të gjithë njerëzit e infektuar në të gjithë botën (37.9 milion), 1.7 milion janë fëmijë nën moshën 15 vjeç, 32 milion kanë vdekur nga shkaqe të lidhura me HIV / AIDS dhe më shumë se 50% e atyre që jetojnë me HIV kanë marrë terapi anti-retrovirale (ART).

Në Republikën e Maqedonisë së Veriut për periudhën 1987-2019 deri më tani janë regjistruar 460 raste të HIV, 404 (88%) janë meshkuj dhe 56 (12%) janë femra dhe 104 njerëz kanë vdekur nga shkaqe të lidhura me HIV.

Si të mbrohemi nga HIV/SIDA?

Me adaptimin e sjelljes adekuate

  • Praktikimi i marëdhënieve seksuale të sigurt – jini besnikë ndaj partnerit tuaj dhe përdorni prezervativ
  • Përdorni pajisje të disponueshme për injeksion
  • Përdorimi i sendeve tuaja personale të higjienës

Çdokush mund të infektohet me HIV – pavarësisht nga gjinia, mosha, orientimi seksual, kombësia, feja, niveli i arsimimit, etj. !!! HIV nuk mund të transmetohet: duke përqafuar, shtrënguar duart, duke u puthur (nëse personi i infektuar nuk ka plagë në gojë), kollitje dhe teshtitje; përdorimi i folësve publik, tualeteve publike, pishinave; duke qëndruar jashtë, duke luajtur sporte dhe duke punuar me një person të infektuar me HIV; përmes veshjeve, ushqimit të përgatitur nga një person i infektuar me HIV; përmes mushkonjave dhe insekteve të tjera.

< kthehu mbrapa