1 Mars, 2021

Shënimi i Javës së luftës kundër kancerit 01-08 mars viti 2021

Sipas kalendarit të veprimtarive tradicionale, nga 1 deri më 08 mars 2021, Kryqi i Kuq i Republikës së Maqedonisë së Veriut do të shënojë Javën e Kancerit nën moton “Unë mund dhe do të kem sukses” – në luftën kundër kancerit.

Një rol kryesor në luftën kundër kancerit kanë shërbimet shëndetësore për zbulimin e tij të hershëm.

Më shumë se 12 milion njerëz në të gjithë botën diagnostikohen me ndonjë formë të kancerit çdo vit, ndërsa 7.6 milion vdesin nga sëmundja. Në Republikën e Maqedonisë së Veriut, rreth 6,000 raste të reja të kancerit zbulohen çdo vit. Këto shifra janë vërtet të frikshme dhe alarmante.

Sëmundjet malinje me një pjesëmarrje prej 20-25% janë në vendin e dytë për sa i përket shkaqeve të vdekjes menjëherë pas sëmundjes kardiovaskulare.

Ekspertët nga Bashkimi Ndërkombëtar për Kancerin dhe OBSH theksojnë se afërsisht 40% e kancerit mund të parandalohen potencialisht dhe rreziku i zhvillimit të kancerit mund të zvogëlohet ndjeshëm duke aplikuar masa të thjeshta parandaluese dhe duke ndryshuar shprehitë jetesës:

– ndërprerja e pirjes së duhanit dhe shmangia e pirjes së duhanit pasiv,

– konsum i kufizuar i alkoolit,

– aktivitet fizik ditor,

– duke ngrënë ushqim të shëndetshëm,

– mbajtja e një peshe normale të trupit,

– shmangia e ekspozimit të tepërt në diell dhe

– mbrojtje nga infeksionet që shkaktojnë kancer.

< kthehu mbrapa