14 Shtator, 2021

11 Shtatori

E nderuara Z-nja Kejt Meri Bërnz Ambasadore e SHBA-ve në Republikën e Maqedonisë së Veriut, të nderuara përfaqësues të ambasadës, të nderuar përfaqësues të institucioneve, përfaqësi diplomatike, dhurues të gjakut, vullnetarë, përfaqësues të mediave, zonja dhe zotërinj.

Sot edhe një herë kujtojmë 11 shtatorin të vitit 2001. Tragjedi e cila morri shumë jetë të njerëzve të pafajshëm. Kjo ngjarje na mësoi se si të jemi të bashkuar, solidar dhe human në raste fatkeqësie.

11 shtatori i vitit 2001 edhe pas 20 viteve paraqet kujtim të dhimbshëm jo vetëm për popullin amerikan por edhe për të gjithë botën e përparuar.

Në ngjarjen e sotme, secili prej nesh në mënyrën e vet dhe me një shembull personal mund të ofrojë ndihmë për ata që kanë nevojë për atë. Kjo është një mundësi për të artikuluar dallimet dhe për t’i kthyer ato në efekte humanitare. Ky është mesazhi që ne duam të dërgojmë së bashku sot nga këtu. Le të na kujtojë sot se sa e rëndësishme është të jemi së bashku, të japim dhe të lëmë mënjanë një pjesë të vetes, të ndihmojmë popullatën e cenueshme, të ndihmojmë ata që kanë nevojë për ndihmë, ata që kanë nevojë për ne.

Dy vitet e fundit kanë dëshmuar pasojat e pandemisë globale të KOVID 19, e cila u reflektua në të gjitha poret e jetës dhe ndikoi fuqishëm në shëndetin kolektiv dhe publik. Ajo mori shumë jetë, shkaktoi vuajtje të shumta që për fat të keq ne nuk mund t’i parandalonim. Sidoqoftë, kjo ishte një mundësi për të shprehur edhe një herë humanizmin dhe solidaritetin që me këtë rast tejkalojnë dimensionet lokale, rajonale dhe fitojnë përmasa globale. Ne jemi shumë të bindur se solidariteti me njëri -tjetrin na bën më të plotësuar dhe më unik. Të qenit solidar me të tjerët është një ndjenjë universale që na ndihmon të kapërcejmë vuajtjet e së shkuarës dhe të tashmes dhe të shikojmë drejt së ardhmes. Sot ne solidarizohemi me të gjitha viktimat e KOVID 19, që tregon se askush në këtë botë nuk duhet të harrohet.

Në ballafaqimin me pandeminë, barra kryesore në radhët e organizatës sonë u mbajt nga vullnetarët tanë. Ne kishim angazhuar mbi 600 vullnetarë të cilët realizuan mbi 126,000 orë vullnetare, i dhanë ndihmë dhe mbështetje mbi 200,000 qytetarëve. Ne kemi qenë një mbështetës i fortë i sistemit shëndetësor në përballimin e sfidave të kësaj pandemie. Kontributi dhe mbështetja e ofruar nga vullnetarët jo vetëm që përmirëson jetën e popullatës së cenueshme, por gjithashtu përmirëson jetën e vetë vullnetarëve.

Unë jam i bindur se çdo person mund të jetë një vullnetar i mirë, për të dhënë një pjesë të kohës së tij të lirë, për të vënë në dispozicion kapacitetet e tij personale dhe profesionale si një shpëtimtar, si një ndihmës, zjarrfikës, vullnetar në shërbimet për të ndihmuar të cenuarit. Të kesh njerëz të moshave të ndryshme, me etni, fe dhe gjini të ndryshme në radhët e tyre është një pasuri dhe kapital i vërtetë. E gjithë kjo është në pronësi të organizatës së Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Duke theksuar rëndësinë e ngjarjes së sotme, theksoj gjithashtu madhështinë e të gjithë atyre që janë përfshirë si vullnetarë në komunitet. Këta janë shembuj pozitivë, njerëz që motivojnë dhe frymëzojnë, njerëz që jetojnë njerëzimin dhe solidaritetin si pjesë e rutinës së tyre të jetës. Ata janë këtu mes nesh, heronj që na kujtojnë vazhdimisht vlerat pozitive humanitare.

Zonja dhe zotërinj më lejoni t’Ju shprej falënderim dhe falënderimin në emër të Kryqit të Kuq dhe përforuesve përfundimtar.

E nderuara Z-nja Bërnz, Falënderime të veçanta për Ju dhe Personelin Tuaj që i hapët dyert e ambasadës dhe dhatë edhe një herë mundësi për të gjithë ne të tregojmë shembull personal dhe ndjenjë për kontribut, avansim dhe promovim të vlerave humanitare.

Ju falemnderit për vëmendjen e sotme.

< kthehu mbrapa