9 Maj, 2022

Fjalimi me rastin e 8 Majit – Ditës Botërore të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe të Kryetarit të Kryqit të Kuq të RMV, prof. d-r Romell Velev

Çdo vit në Lëvizjen Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe festojmë 8 Majin, Ditën Botërore të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe, për nder të Henri Dunant, themeluesit të Lëvizjes sonë, i cili lindi më 8 maj të vitit 1828. Me këtë rast, shoqatat kombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe në të gjitha kontinentet e botës organizojnë aktivitete të përshtatshme për të kujtuar rëndësinë e parimeve dhe vlerave themelore të Lëvizjes dhe për të shprehur mirënjohjen dhe vlerësimin për të gjithë vullnetarët dhe mbështetësit tanë për mbështetjen që ofrojnë për Kryqin e Kuq. Duke filluar nga sot e deri më 15 Maj, tradicionalisht festojmë Javën e Kryqit të Kuq të RMV me aktivitete të përshtatshme në mbarë vendin tonë.

Kryqi i Kuq kur fillimisht u krijua ka pasur për qëllim për të ndihmuar të plagosurit në fushën e betejës, por me kalimin e viteve Kryqi i Kuq ka kryer një sërë aktivitetesh të tjera që të përgjigjemi në sfidat moderne dhe të ofrojmë ndihmë dhe mbështetje së bashku me partnerët tanë për njerëzit që kanë nevojë për ne dhe të cilët e presin këtë nga ne si një nga organizatat më të mëdha humanitare në botë.

Periudha e kaluar është shënuar me më shumë kriza të cilat nuk kanë kursyer askënd dhe kanë goditur më së shumti më të rrezikuarit – nga pandemia KOVID-19, pasojat e ndryshimeve klimatike, krizat humanitare, e deri te eskalimi i konflikteve të armatosura dhe luftërave në botë. Në këto kohë të vështira plot me sfida, më shumë se kurrë, ne duhet të kthehemi pas dhe t’i kujtojmë vetes rëndësinë e një prej parimeve tona themeluese. Për “Humanizmin”.

Këtë vit, 8 Majin Ditën Botërore të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe e shënojmë nën moton: Bëhu njerëzor. Ne duam t’u kujtojmë njerëzve një nga vlerat thelbësore, kuptimin e mirësisë, të mirësisë, të humanizmit, të gjitha ato vepra të vogla dhe të mëdha që na bëjnë njerëz dhe që bëjnë një ndryshim pozitiv në jetën e njerëzve që kanë nevojë për mbështetje.

Nuk ka njeri që qëndron indiferent kur dikush i tregon mirësi dhe humanizëm por gjithashtu secili prej nesh mbushet me një ndjenjë të mrekullueshme kur bën diçka të mirë për njerëzit që na rrethojnë. Në një situatë ku njerëzit janë vazhdimisht të shqetësuar për pandeminë e KOVID-19, vështirësitë ekonomike, fatkeqësitë, konfliktet dhe praninë e ndarjeve gjithnjë e më të dukshme mes njerëzve për arsye të ndryshme, veprat e vogla të njerëzimit janë edhe më shumë kanë rëndësi tek njerëzit. Na përkujtojnë se njerëzimi dhe një dorë e dhënë mund të bëjnë një ndryshim të madh në jetën e njerëzve që janë në vështirësi dhe kanë nevojë për mbështetje.

Prandaj sot dërgojmë një mesazh që të jemi edhe më të sjellshëm e më njerëzorë ndaj bashkëqytetarëve, miqve, fqinjëve apo kolegëve tanë – të dëgjojmë problemet e tyre, t’u japim atyre mbështetje modeste, një dhuratë apo një fjalë të ngrohtë, për t’ua bërë jetën pak më të lumtur dhe më të këndshme. Shembulli ynë personal i njerëzimit, sado i vogël qoftë, do t’i inkurajojë njerëzit përreth nesh të bëjnë të njëjtën gjë, të bëjnë diçka të mirë për njerëzit përreth tyre. Mbështetja jonë, qoftë ushqim i gatuar në shtëpi, para, rroba të përdorura, këshilla apo një fjalë e ngrohtë për dikë, mund të thotë shumë. Le të mos i bashkojmë këto vepra të vogla të njerëzimit që do të shumohen vazhdimisht. Për të pasur një mjedis më njerëzor dhe më të sjellshëm.

Kurse gjërat e vogla, mund të bëhen të mëdha. Ashtu siç është Kryqi i Kuq. Filloi si një dëshirë e fshehtë e themeluesit të Lëvizjes së Kryqit të Kuq, Henri Dunant, pas betejës tek Solferino kur ai donte të ndihmonte të plagosurit në fushën e betejës dhe u shndërrua në organizatën më të madhe humanitare globale në botë.

Të nderuar,

Çdo vepër e mirë e jona është një akt nxitjeje për qytetarët tanë që të bashkohen me ne në misionin tonë për të ndihmuar njerëzit që janë në një pozitë të palakmueshme. Në fund, më lejoni që t’ju bëj thirrje të gjithë neve që të japim kontributin tonë modest për një shoqëri më humane, në të cilën dinjiteti dhe mirëqenia e qytetarëve tanë do të jenë më të rëndësishme se gjithçka.

Ju falemnderit për kujdesin.

< kthehu mbrapa