22 Shkurt, 2021

Shënimi i Javës së luftës kundër sëmundjeve kardiovaskulare

(21 deri më 28 shkurt 2021)

Sipas kalendarit të veprimtarive tradicionale të Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në periudhën prej 21 deri më 28 shkurt 2021 do të shënohet Java e luftës kundër sëmundjeve kardiovaskulare, nën moton “Zemër e shëndetshme, zemër e lumtur”. Sëmundjet kardiovaskulare janë një grup i madh heterogjen i sëmundjeve dhe shkaku kryesor i vdekjeve në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

 

Fakte

 • Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku numër një i vdekjeve në botë. Sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik të RSM, më shumë se 57% e vdekjeve në Republikën e Maqedonisë Veriore janë për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare.
 • Në 2004, rreth 17.1 milion njerëz vdiqën nga sëmundje kardiovaskulare, duke përbërë 29% të vdekshmërisë në botë. Nga ky numër, 7.2 milion vdiqën si rezultat i sëmundjes koronare të zemrës, e cila ndodh si rezultat i aterosklerozës, dhe 5.7 milion si rezultat i një sulmi në zemër.
 • 82% e sëmundjeve kardiovaskulare ndodhin në vendet me standard të ulët dhe të mesëm, duke prekur të dy popullatat në mënyrë të barabartë (burra / gra, 1: 1).

Faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për sëmundjet e zemrës dhe goditjen në tru janë dieta e dobët, pasiviteti fizik dhe përdorimi i cigareve. Këta janë të ashtuquajturit faktorë të rrezikut të sjelljes dhe në 80% janë shkaku i sëmundjes koronare të zemrës dhe sëmundjes cerebrovaskulare. Efektet e dietës jo të shëndetshme dhe pasivitetit fizik mund të shkaktojnë presion të lartë të gjakut, glukozë të lartë të gjakut dhe yndyrë, mbipeshë dhe mbipesha. Të gjitha këto ndryshime të listuara janë në thelb faktorë të rrezikut të lartë.

Ekzistojnë gjithashtu faktorë predispozues për KVZ, të quajtur gjithashtu “shkaqet e  shkaktuesit”. Ato pasqyrojnë ndryshimet shoqërore, ekonomike dhe kulturore – globalizimi, urbanizimi dhe plakja e popullsisë. Faktorë të tjerë përcaktues për KVZ janë stresi dhe varfëria.

Preventivë nga KVZ:

 • Lënia e duhanit,
 • Dietë e duhur e pasur me vitamina dhe minerale,
 • Testimi dhe rregullimi i kolesterolit,
 • Ekzaminimi dhe rregullimi i presionit të lartë të gjakut,
 • Kryerja e aktivitetit fizik,
 • Rregullimi i peshës pa ndryshime të menjëhershme,
 • Marrja e reduktuar e alkoolit,
 • Shëtitjet për pushim dhe relaksim në natyrë.

< kthehu mbrapa