27 Korrik, 2021

”SHKUPI PARA DHE PAS TËRMETIT”

Më shumë se gjysmë shekulli më parë, tërmeti katastrofik në Shkup la shumë viktima nën rrënoja, duke qarë dhe duke thirrur për ndihmë. Humaniteti njerëzor dhe solidariteti u vunë në provë.

Kanë kaluar 58 vjet që kur në orët e para të mëngjesit të 26 korrikut 1963, Shkupi u godit nga një prej tragjedive më të mëdha të ekzistencës së tij. Tërmeti i Shkupit ishte një nga katastrofat natyrore më të këqija në këtë pjesë të botës vetëm një vit pas përmbytjes së madhe që ndodhi më 16 nëntor 1962. Tërmeti vrau 1,070 njerëz, plagosi më shumë se 3,000 njerëz dhe la 10,000 njerëz nën rrënoja. prishja ose dëmtimi i rëndë në më shumë se 80% të rezervave të banimit të qytetit. Tetë u shkatërruan dhe 22 shkolla fillore u dëmtuan rëndë ose lehtë. 11 u shkatërruan dhe 13 shkolla të mesme u dëmtuan. Ndërtesat më të bukura në qytet u shkatërruan ose u dëmtuan rëndë.

Ishte një tragjedi e rëndë për një qytet me 200,000 banorë. Më shumë se 150,000 njerëz janë larguar nga qyteti, duke u strehuar në brendësi. Që në momentin e parë, beteja filloi që të shpëtohen të bllokuarit nën rrënoja, për të ndihmuar të plagosurit, për të akomoduar çadrat e gati 50,000 familjeve.

Për herë të parë pas Luftës së Dytë Botërore në Shkup, ushtritë e SHBA, Anglisë, Gjermanisë, Bashkimi sovjetik u takuan në një mision humanitar. Katastrofa e Shkupit bashkoi të gjithë drejt një qëllimi humanitar për shpëtimin e popullatës së prekur.

Ndihma mjekësore aty për aty iu dha të dëmtuarve. Theks i veçantë duhet t’i kushtohet angazhimit maksimal të Kryqit të Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut me aktivitetet e saj të ndihmës së parë, ndihmë në sigurimin e furnizimeve mjekësore, gjak dhe plazma të gjakut, ushqim dhe ujë për pije, ilaçe dhe dezinfektues, veshje dhe sende të higjienës personale. Ekipet e Kryqit të Kuq ishin të angazhuar në organizimin dhe akomodimin e qytetarëve në vendbanimet e improvizuara të çadrave, ku u formuan organizatat lokale të Kryqit të Kuq.

Nevojitej ndihma në evakuimin e fëmijëve dhe nënave. Rreth 40,000 fëmijë u ushqyen në kuzhinat e Kryqit të Kuq deri në fund të vitit 1964. Theks i veçantë duhet t’i kushtohet angazhimit maksimal të Federatës Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe, të cilat së bashku me ekipet e Kryqit të Kuq të RMV ishin vazhdimisht të pranishëm gjatë ndërtimit të objekteve që filluan të ngriheshin në vendet e parashikuara nga planet e strehimit Kthimi në Shkup ishte shumë i vështirë, i pasigurt dhe i vështirë, shumë vullnetarë ishin të përfshirë në aktivitetet e përditshme të Kryqit të Kuq.

Dashuria për Shkupin dhe për të shpëtuar jetën e njerëzve ishte e domosdoshme. Shumë humanistë dhe donatorë për Shkupin nuk e dinë emrin, shumë emra dhe njerëz pa emër kontribuan në riparimin e pasojave të tërmetit katastrofik. Por kjo është arsyeja pse është vërejtur simpatia e tyre njerëzore me qytetin dhe popullsinë tonë të shkatërruar.

Por me kalimin e kohës dhe situata u normalizua, qytetarët e rritur u kthyen në Shkup dhe u përfshinë në rinovimin e aktiviteteve ekonomike, dhe akomodimi ishte në vendbanimet e çadrave – Shkupi u bë një qytet nën çadra. Por edhe pse jeta në çadra nuk ishte e lehtë, sidomos në ditët e vjeshtës, njerëzit përsëri silleshin me dinjitet. Që nga dita e parë pas katastrofës së Shkupit, solidariteti ndihej në çdo hap. Shkupi u ndihmua nga solidariteti i botës njerëzore dhe qyteti mbin përsëri nga hiri. Lindi një qytet i ri modern. Prandaj, Asambleja e Përgjithshme e KB e quajti qytetin e Shkupit “një qytet solidariteti dhe miqësie ndërkombëtare”.

Ata me të drejtë presin ndihmë dhe mbështetje nga Organizata jonë në trajtimin e sfidave në të ardhmen, duke rritur fushën dhe fushën e punës sonë. Në të kaluarën, vëmendja jonë është përqendruar në zgjerimin e fushës së aktiviteteve, ofrimin e shërbimeve, ndërtimin e efektivitetit institucional, promovimin e partneritetit, përmirësimin e avokimit përmes aktiviteteve ku do të shihemi, dëgjohemi dhe prezentohemi për të ndihmuar njerëzit që kanë nevojë për ne.

Sa i përket njerëzimit të qytetarëve tanë, këto shënime duhet të tregojnë se njerëzimi dhe solidariteti i treguar në tërmetin katastrofik në 1963 janë vetëm një njohje e të gjithë humanistëve si një shprehje e hapësirave të pakufishme të njerëzimit dhe solidaritetit. Fuqia e njerëzimit siguron që ne të ngulitemi në dinjitetin e të qenit njerëzor. Ne nuk kemi dhe kemi aq shumë që askush në botë të mos mbetet vetëm dhe i pafuqishëm dhe ne kemi vlerë aq sa kemi nevojë për të tjerët.

Në fund, duke kujtuar tërmetin e Shkupit, unë do të doja të theksoja nevojën për të punuar me kuptime progresive dhe humaniste të botës për të kontribuar në parandalimin dhe lehtësimin e vuajtjeve njerëzore dhe për të përdorur të gjitha mundësitë, potencialet njerëzore dhe materiale në forcimin e fuqisë së njerëzimit që do të rrisin efektet e punës sonë.

 

Me respekt,

Sekretar gjeneral

D-r Sait Saiti

< kthehu mbrapa