август 29, 2016

Хуманитарна помош за семејствата од поплавените подрачја

Поројните врнежи од дожд предизвикаа поплави на населени места и плодни површини во Скопје и Тетово. Поплавите на жал предизвикаа човечки загуби, како и големи материјални штети кои непосредно го погодија населението, за што веднаш беа преземени соодветни мерки за ублажување на последиците предизвикани од поплавите.
Во текот на изминатите 3 дена, тимовите на Црвениот крст на РМ се вклучија во помош и поддршка на жителите и беа дистрибуирани 5.500 пакети со храна (еден пакет е наменет за 4 лица), 55 тони вода, 190 душеци, 356 кебиња, 210 кг облека. Укажани се  36 асистенции по прва помош од страна на екипите на Црвениот крст.

13938026_1629015177408636_8151649771041451777_o

Во целата операција вклучени се 80 лица (волонтери и стручна служба на Црвениот крст), 7 мобилни тимови за прва медицинска помош и активиран е целокупниот логистички потенцијал на Црвениот крст на РМ.

Согласно информациите добиени од терен Црвениот крст на РМ апелира да се донираат следниве артикли: конзервирана храна, бебешка храна и пелени, вода за пиење, средства за хигиена, средства за дезинфекција, лопати, гумени чизми и кофи.

Помошта може да се предаде во магацините на Црвениот крст на РМ во Момин Поток, Скопје од 08,00 до 18,00 часот (телефон за контакт: 3 096 227) и во ОУ “Наум Наумовски Борче”.

Заинтересираните правни субјекти и граѓани дополнително можат да се вклучат и со обезбедување на парична помош:
– Жиро сметка на Фонд на солидарност 300000001327966 ДБ 4030984271620 – Комерцијална банка

До сега се собрани 5.151.486 денари на сметката на Фондот на солидарност.

 

– Донирање на 100 денари со повик на телефоните: 075/070/077 143 400

До сега се собрани 7.910.000 денари со повик на телефоните.

Донација на средства во странска валута:

NAME OF THE ORGANIZATION: MACEDONIAN RED CROSS
BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE
BANK ADDRESS: UL. ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE, MACEDONIA
BANK ACCOUNT: 300000000000133 25730522-11
SWIFT CODE: KOBSMK2X
IBAN CODE: MK07300701000001228

Апелираме во активностите за донирање на хуманитарна помош да се следат инструкциите на надлежните институции и Црвениот крст на РМ, со цел поефектно справување со последиците од природната катастрофа.

Со почит,

Црвен крст на Р.Македонијa

< врати се назад