февруари 28, 2023

Oбука за „Фонд за подготвеност и одговор при катастрофи“

Во периодот од 21 до 23 февруари 2023 година, во Сараево тројца претставници на Црвениот крст на Република Северна Македонија успешно завршија обука за „Фонд за подготвеност и одговор при катастрофи“ организирана од Меѓународната Федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина.

Преку обуката учесниците се запознаа со Фондот како механизам за финансирање со кој се обезбедува пристап до животоспасувачки услуги на загрозените популации при катастрофи. Главната цел на обуката беше зајакнување на капацитетите на учесниците од националните друштва со што се олеснува и подобрува процесот на пристапување до фондот како и отчетноста при имплементација на предвидените активности.

< врати се назад