февруари 1, 2016

Црвен крст на РМ обезбедува поддршка на мигрантите и бегалците

Црвен крст на Рeпублика Македонија во партнерство со Високиот комесаријат за бегалци (УНХЦР) и Меѓународната Федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина, како и во соработка со домашните поддржувачи и компании, активно е вклучен во поддршката на бегалците кои транзитираат низ нашата земја.

Црвен крст на Рeпублика Македонија на двата гранични премини во Гевгелија и во Табановце е на терен 24 часа со 11 мобилни тима во поддршката на бегалците кои транзитираат низ нашата земја.
Вкупниот број на лица во тимовите изнесува 206 кои се составени од вработени, лекари и пaрамедици ,членови, волонтери на Црвениот крст, кои се обучени за работа во Службата за барање на изчезнати лица при Црвениот крст.

Црвен крст на Рeпублика Македонија во период 25-31 јануари дистрибуираше: 14.760 шишиња вода за пиење, 2.103 пакети со прехрамбени продукти, 1.482 пакети со хигиенски средства, 4.883 шал, капа и ракавици, 1.690 јакни, 693 чизми, 1.485 ќебиња, 2.352 за бебе, 4.025 порции чај, 4.295 порции супа и на 4.013 лица им беше укажана прва помош.

< врати се назад