февруари 15, 2016

ЦРВЕН КРСТ НА РМ ОБЕЗБЕДУВА ПОДДРШКА НА МИГРАНТИТЕ И БЕГАЛЦИТЕ

Црвен крст на Рeпублика Македонија во партнерство со Високиот комесаријат за бегалци (УНХЦР) и Меѓународната Федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина, како и во соработка со домашните поддржувачи и компании, активно е вклучен во поддршката на бегалците кои транзитираат низ нашата земја.

Црвен крст на Рeпублика Македонија на двата гранични премини во Гевгелија и во Табановце е на терен 24 часа со 11 мобилни тима во поддршката на бегалците кои транзитираат низ нашата земја.

Вкупниот број на лица во тимовите изнесува 240 кои се составени од вработени, лекари и пaрамедици, членови, волонтери на Црвениот крст, кои се обучени за работа во Службата за барање на изчезнати лица при Црвениот крст.

Црвен крст на Рeпублика Македонија во период 08-14 февруари дистрибуираше: 5.061 шишиња вода за пиење, 892 пакети со прехрамбени продукти, 1.025 пакети со хигиенски средства, 2.260 мантили за дожд, 2.557 шал, капа и ракавици, 1.072 јакни, 760 чизми, 1.256 ќебиња, 2.925 порции чај, 3.211 порции супа и на 2.300 лица им беше укажана прва помош.

< врати се назад