мај 12, 2020

Донација од Турска Црвена полумесечина

Во текот на денешниот ден, во координација и поддршка од Црвената турска полумесечина, пристигна донација од заштитна опрема наменета за Црвениот крст на Република Северна Македонија. Опремата е наменета за потребите на тимовите на Црвениот крст на РСМ како и останатите институции и здравствена работници вклучени во справување со последиците од епидемијата на COVID19 а воедни и за граѓаните.

 

Хуманитарна помош (заштитна опрема) се состои од:

 

  1. Заштитни маски за еднократка употреба – 52 800 парчиња
  2. Заштитни маски FFP2 – 1 800 парчиња
  3. Заштитни ракавици – 10 000 парчиња
  4. Заштитни одела (скафандери) – 2 000 парчиња
  5. Заштитни наочари – 2000 парчиња

 

Амбасадорот на Турција во Скопје Хасан Мехмет Секизќок ја предаде медицинската помош испратена од страна на  Турската Црвена полумесечина на Генералниот секретар на Црвениот крст на Северна Македонија д-р Саит Саити.

< врати се назад