јули 12, 2016

Одбележан 14 Јуни – Светскиот ден на крводарителство

Под мотото  Крвта не спојува сите насСподели живот, дарувај крв!, Црвениот крст на РМ, Црвен крст на град Скопје во соработка со Институтот за Трансфузиона медицина, и оваа година се вклучи во одбележување на 14 Јуни, Светски ден на крводарителство.

Централниот настан се реализираше во ГТЦ Скопје, каде беше поставена изложба на креативи/ постер решенија произлезени од објавениот конкурс во соработка со  здружението на графички дизајнери „ Плакарт“, за изработка на идејно решение на тема  „Дарување крв, младост, хуманост„ , чија цел е промоција на крводарителството, мотивирање и поттикнување на младите. Активноста е дел од проектот „Училишни клубови за едукација и превенција“ поддржан од Трансмет- Скопје. Беа изложени 33 идејни решенија, а истите се од интернационален карактер (Македонија, Индија, Кина, Иран, Еквадор, Полска, Австралија). На настанот, присутни беа волонтерите од Клуб 25 и крводарители од Клуб на крводарители на Црвен крст на град Скопје. Волонтерите поделија информативни и едукативни материјали на минувачите, а екипа од Институтот за Трансфузиона медицина одредуваше крвна група на заинтересираните граѓани и случајните минувачи.

DSC_0007

Беше организиран и квиз за посетителите на настанот, со награди како мотивација за оние кои знаат најмногу за крводарителството.

Настанот беше проследен од голем број на медиуми и истите го промовираа во електронските и пишаните медиуми.

< врати се назад