февруари 24, 2023

Собрани 38.555.035 денари за настраданото население погодено од катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија

Заклучно со 23.02.2023 година преку донаторските телефонските линии и од Фондот на солидарност на Црвен крст на РСМ се уплатени вкупно 38.555.035 денари.

 

Црвениот крст на РСМ наредната недела ја доставува и третата пратка за настраданото население погодено од катастрофалниот земјотрес во Турција. Поради големиот интерес на граѓаните Црвен крст на РСМ ја подложува хуманитарната акција до 15.03.2023 година.

Сите заинтересирани правни субјекти и граѓани можат да донираат парична помош на:

 • Сметката на Фондот на солидарноста на Црвениот крст на РСМ: 300000001327966, даночен број: 4030984271620 АД Комерцијална банка со назнака: помош за населението во Турција и Сирија.
 • како и да се донираат 100 денари со повик на телефонските броеви 143 400 на Македонски Телеком и А1.
 • За донации на средства во странска валута:

NAME OF THE ORGANIZATION: RED CROSS OF THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIAN

BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE

BANK ADDRESS: UL. ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE, MACEDONIA

BANK ACCOUNT: 300000000000133 25730522-11

SWIFT CODE: KOBSMK2X

IBAN CODE: MK07300701000001228                                             

 

Правините субјекти и физичките лица освен финансиска помош можат да донираат и материјални добра согласно приложената листа на потреби за помош на настраданото население, упатена од страна на Турската држава и Турската Црвена полумесечина:

 

 1. Зимски семејни шатори
 2. Ќебиња
 3. Греалки на струја/плин
 4. Церада (постилка за на земја)
 5. Церада (зимска)
 6. Вреќи за спиење
 7. Столици на расклопување (се претвора во кревет)
 8. Креветчиња на расклопување 
 9. Фенер на соларно напојување
 10. Кујнски сетови
 11. Храна  и средства за хигиена ( според стандардите за хуманитарна помош)

 

Задолжително сите донирани артикли да бидат нови.

Приоритет да се става на :зимски семејни шатори, церади, вреќи за спиење, ќебиња.

< врати се назад