февруари 3, 2015

Соопштение за помош на настраданото население од поплавените подрачја во Македонија

Поројните врнежи од дожд и зголемениот водостој на реките во земјата, предизвикаа поплави на населени места и плодни површини во неколку региони во земјата. Поплавите предизвикаа материјални штети, кои непосредно го погодија населението за што веднаш надлежните институции презедоа соодветни мерки за ублажување на последиците предизвикани од поплавите. Црвениот крст на РМ  согласно сопствените капацитети  веднаш се вклучи во санирањето на последиците од поплавите, за што на најпогодените семејства им беше дистрибуирана  помош во храна, средства за хигиена, ќебиња, душеци и флаширана вода за пиење.

poplava_3

 

Црвениот крст на РМ согледувајќи ја состојбата во поплавените подрачја продолжи со  дејствување за обезбедување на помош на настараданото население. Во овој момент се наметнува потреба за обезбедување на дополнителни количина на вода за пиење за населението во  Струмица, Чешиново-Облешево, Штип, како и во други подрачја кои поради излевање на реките водата не е за пиење. Согласно направената проценка, во моментот има потреба од помош во вода за пиење и средства за хигиена (срдства за дезинфекција). Помошта компаниите можат да ја предадат во Скопје во магацинот на Црвениот крст на РМ  во Момин Поток, со адреса ул.Момин Поток бб, телефон за контакт: 3114 – 355). Заинтересираните правни субјекти и граѓани дополнително можат да се вклучат и со обезбедување на парична помош: –    Жиро сметка на Фонд на солидарност 300000001327966 ДБ 4030984271620 – Комерцијална банка –     Донирање на 100 денари со повик на телефоните: 075/070/077 143 400 Хуманитарната акција започнува од 03.02.2015 и трае до 15.02.2015 година. За текот и резултатите од акцијата јавноста ќе биде навремено и соодветно информирана. Црвениот крст на РМ упатува голема благодарност до граѓаните за интересот и подготвеноста да се вклучат во ублажување на последиците предизвикани од поплавите.  Црвениот крст на РМ дополнително ќе информира за евентуалната потреба од вклученост на граѓаните за обезбедување на конкретна материјална помош.

< врати се назад