август 29, 2016

Соопштение за помош на настраданото население од поплавите -10 август

Во текот на изминатите 4 дена, тимовите на Црвениот крст на РМ се вклучија во помош и поддршка на настраданото население од поплавите во Скопје и беа дистрибуирани 8.283 пакети со храна (еден пакет е наменет за 4 лица), 818 пакети со хигиена, 60 тони вода, 350 пелени, 394 душеци, 1078 кебиња, 598 кг облека. Укажани се  50 асистенции по прва помош од страна на екипите на Црвениот крст и реализирани се 4 медицинки транспорти.

Во целата операција вклучени се 80 лица (волонтери и стручна служба на Црвениот крст), 7 мобилни тимови за прва медицинска помош и активиран е целокупниот логистички потенцијал на Црвениот крст на РМ.

410

Согласно информациите добиени од терен Црвениот крст на РМ апелира да се донираат следниве артикли: конзервирана храна, бебешка храна и пелени,  средства за хигиена, средства за дезинфекција, лопати, гумени чизми, кофи, гумени ракавици и батериски лампи.

Помошта може да се предаде во магацините на Црвениот крст на РМ во Момин Поток и во ОУ Наум Наумовски Борче– Скопје од 08,00 до 18,00 часот (телефон за контакт: 3 096 227).

Заинтересираните правни субјекти и граѓани дополнително можат да се вклучат и со обезбедување на парична помош:
– Жиро сметка на Фонд на солидарност 300000001327966 ДБ 4030984271620 – Комерцијална банка

До сега се собрани 9.630.333 денари на сметката на Фондот на солидарност.

– Донирање на 100 денари со повик на телефоните: 075/070/077 143 400

До сега се собрани 8.918.000 денари со повик на телефоните.

 

Донација на средства во странска валута:

NAME OF THE ORGANIZATION: MACEDONIAN RED CROSS
BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE
BANK ADDRESS: UL. ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE, MACEDONIA
BANK ACCOUNT: 300000000000133 25730522-11
SWIFT CODE: KOBSMK2X
IBAN CODE: MK07300701000001228

Апелираме во активностите за донирање на хуманитарна помош да се следат инструкциите на надлежните институции и Црвениот крст на РМ, со цел поефектно справување со последиците од природната катастрофа.

< врати се назад