септември 14, 2020

Време е за свет без туберкулоза!

Црвениот крст на Република Северна Македонија во периодот од 14-21 септември 2020 год. ќе ја одбележи Неделата на борба против туберкулоза. На овој начин сакаме да ја подигнеме јавната свест за важноста на општото здравје, социјалното и економско влијание на туберкулозата (ТБ) и да го поттикнеме забрзувањето на напорите за ставање крај на глобалната епидемија на ТБ.

И покрај значителниот напредок во текот на последните децении, ТБ продолжува да биде врвен заразен убиец низ целиот свет, одземајќи повеќе од 4.500 животи дневно и околу 30 000 луѓе дневно се разболуваат од оваа болест која може да се превенира и излекува. Појавата на туберкулоза отпорна на лекови претставува голема опасност по здравјето и ризик за придобивките стекнати во напорите да се стави крај на ТБ.

Кога некое лице развива активна  болест на ТБ, симптомите како ( треска, кашлица, ноќно потење или губење на тежина) можат да бидат лесни- непрепознатливи и во тек на неколку месеци.

Луѓето со активна ТБ можат да заразат 5-15 луѓе преку близок контакт во текот на една година. Без соодветен третман, 45% од ХИВ негативните лица со ТБ  во просек и скоро сите лица со позитивни ХИВ наод ќе резултираат со смртен исход.

Овогодинешното мото за одбележување на Недела на борба против туберкулоза на Црвен крст на Република Северна Македонија е: Време е за свет без туберкулоза!

< врати се назад