октомври 30, 2022

112 години од смртта на Анри Динан

Денес навршуваат 112 години од смртта на Анри Динан. Човек визионер кој навидум една невозможна идеја ја трансформираше во најголемата хуманитарна организација денес позната ширум светот.
 
Нашата есенција како организација се темели на вредностите кои тој ги негуваше односно “да се помогне без да се праша за кого се работи” истакнувајќи ги денес познатите приницпи на хуманост, непристрасност и неутралност.
 
Дополнителен факт: Анри Динан е добитник на првата Нобелова награда за мир. Додека пак Црвениот крст е организација која има добиено дополнителни три Нобелови награди од истата област.
 
< врати се назад