декември 23, 2022

Академија за дисеминатори за меѓународно хуманитарно право

Црвениот крст на Република Северна Македонија во рамки на програмата за промоција на Меѓународното хуманитарно право во период од 19 до 21 декември 2022 во просториите на Црвен крст на РСМ ја организираше првата Академија за дисеминатори за Меѓународно хуманитарно право со поддршка од Меѓународниот комитет на Црвен крст. Академијата претставува базична тридневна обука наменета за студенти од областа на безбедноста, правото и воените науки.

На истата учество земаа 20 студенти кои се стекнаа со знаења за основите, изворите, премената и прекршувањата на меѓународното хуманитарно право, женевските и хашките конвенции и посебната заштита на различни групи во ризик.

На отворањето на академијата свое обраќање имаа г-дин Саит Саити – Генерален секретар на Црвен крст на РСМ и г-дин Стево Пендаровски – Претседател на Република Северна Македонија.

< врати се назад