јануари 15, 2020

Црвен крст ги презентираше донаторите и резултатите од кампањата

Црвен крст на Република Северна Македонија на 15.01.2020 година во 12:00 часот во своите просториите организираше прес конференција по повод завршување на акцијата за помош и поддршка на настраданото население од земјотресите кои ја погодија соседна Република Албанија.

Црвениот крст на Република Северна Македонија на денешната прес-конференција објави дека се собрани вкупно 16,6 милиони денари на доброволна основа од страна на граѓанските организации, поединци и фирми за настраданите од земјотресот во Драч, Албанија.

Најмногу, или вкупно 13,2 милиони од сумата се пари од донации на компании. Преку телефонските оператори се собрале 2,67 милиони денари, директно од самите граѓани 238 илјади денари, а од општински организации биле дадени 444 илјади денари.

Средствата до петок ќе бидат префрлени во Албански Црвен крст.

Пред прес конференцијата Црвен крст на Република Северна Македонија организира состанок со донатори – компании и физички лица кои учествуваа во акцијата за помош и поддршка на настраданото население од земјотресите кои ја погодија соседна Република Албанија.

Наша практика е да обезбедиме транспарентност во постапката на донирање и се направи увид во сметките и извештаите за добиена материјална и нематреријални помош

< врати се назад