февруари 13, 2024

Обука за ПХВ професори-дисеминатори во Косово

Во период од 09-10.02.2024 година во Косово, се одржа обука за ПХВ професори- дисеминатор. Обуката се реализираше како резултат на потпишаниот Меморандум за соработка со Црвен крст на РСМ со цел имплементација на ПХВ програмата како позитивен модел во делот на регрутирање на млади, изработка на мали проекти за добробит на заедницата и промоција на мир, толеранција и културата.

Обучени и мотивирани беа 20 дисеминатори од 6 Општински организации на Црвен крст кои се вклучени во оваа пилот фаза. Како поддршка се вклучени и неколку волонтери од истите Општински организации. Назначен е национален координатор кој ќе дава поддршка за време на имплементација на трите обуки.

Се очекува да се обучат 300 ученици и да се изработат 30 мали проекти.

Националниот ПХВ координатор од Црвен крст на РСМ во текот на целата година ќе дава менторска поддршка со цел подобра и полесна имплементација на програмата.

< врати се назад