август 29, 2016

Соопштение за помош на настраданото население од поплавите-26 август

Црвениот крст на Република Македонија продолжува со поддршката на жителите погодени од природнaта катастофа. До сега се дистрибуирани: 33.454 пакети со храна (еден пакет е наменет за 4 лица), 31.004 дневни и топли оброци, 46.013 лит. млечни производи, 6.776 пакети со хигиена, 2.519 бебешки пакети, 315 тони вода, 586 душеци, 4.590 кебиња, 600 кг облека, 764 парчиња чизми, 341 лит дезинтал…Укажани се  185 асистенции по прва помош од страна на екипите на Црвениот крст.

Акцијата е продолжена за 7 дена и истата ќе трае заклучно со 29.08.2016 година. По завршување на акцијата средствата ќе бидат префрлени линеарно на сметките на граѓаните погодени од поплавите.

Заинтересираните правни субјекти и граѓани и понатаму можат да се вклучат со обезбедување на парична помош:
– Жиро сметка на Фонд на солидарност 300000001327966 ДБ 4030984271620 – Комерцијална банка

– Донирање на 100 денари со повик на телефоните: 075/070/077 143 400

До сега се собрани 37.799.764 денари на сметката на Фондот на солидарност

До сега се собрани 13.224.900 денари со повик на телефоните

Донација на средства во странска валута:

Name of the organization: MACEDONIAN RED CROSS
Bank name: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE
Bank address: UL. ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE, MACEDONIA
Bank account: 300000000000133 25730522-11
Swift code: KOBSMK2X
Iban Code: MK07300701000001228

Апелираме во активностите за донирање на хуманитарна помош да се следат инструкциите на надлежните институции и Црвениот крст на РМ, со цел поефективно справување со последиците од природната катастрофа. Од 23.08.2016 година помошта во материјални добра може да се предаде во магацините на Црвен крст на РМ во Момин Поток – Скопје од 08:00 до 16:00 часот (телефон за контакт: 3 096 227).

< врати се назад