март 7, 2018

Вежба, ПОПОВА ШАПКА 2018

Во период од 2-4 март на Попова Шапка се оддржа вежба за спасување на планина,запознавање со основите на техниката на движење во зимски услови, тактиката за потрага и спасување на лица загрозени од лавини, процедурите при употребата на тимовите за брз одговор укажување на прва медицинска помош, згрижување на повредените и санирање на последиците.

Учесници на вежбата беа спасувачки тимови од Дирекцијата за заштита и спасување, Министерството за внатрешни работи и Министерството за одбрана, Црвениот Крст на Република Македонија, припадници на Федерацијата на планинарски спортови на РМ и други планинарски друштва.
Тимот за спасување на планина на Црвен крст на град Скопје зеде учество со 4 лица кои зедоа учество на самата вежба а една екипа беше задолжена за презентација Прва помош за време на зимски услови.

 

< врати се назад